Rutubetli Duvar Tamiri Nasıl Yapılır?

Duvarlarınızdaki küf lekeleri artık kabusunuz olmasın. Rutubetli duvar tamiri nasıl yapılır? İç cephelerdeki nemin belirtileri nelerdir? Rutubetli duvara kesin çözümler neler? Ne tür boyalar kullanmalıyız? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını burada paylaşacağız. Ev sahibi ya da kiracı olmanız farketmez. Yaşadığınız evin iç duvarlarında siyah benekler, ıslaklık, sararmalar ve boya dökülmeleri gördüyseniz, bunu hafife almamalısınız. Bu durum, hem sizin ve evinizin sağlığını yakından ilgilendiriyor. Rutubetin ana sebeplerini hava koşulları, su botularındaki sızıntılar ve odaları yeterince havalandırmama olarak sıralayabiliriz. Odanızdaki rutubetin nedenini belirlemek doğru tamir yöntemini anlamanın en iyi anahtarıdır.

Dafa fazlasını öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.

Rutubetli Duvar Tamiri Nasıl Yapılır?

İç cephelerde baş gösteren rutubetle mücadelede atılacak ilk adım, duvarların içine su girmesine izin veren sorunları tespit edip tamir etmektir. Örneğin, duvarların içinden geçen eski su tesisatı sızıntı yaptığı sürece o yüzeyde küf lekeleri, tamir edilse bile, kısa zamanda tekrar ortaya çıkacaktır. Rutubetli duvar tamiri tesisatçı ve boyacı ustasının ortak çalışmasıyla olmalı.

Su tesisatçısı rutubetin nedenini bulur ve tamir eder. Boyamaya geçmeden önce, duvardaki nemin 5-6 gün kurumasını beklemelisiniz. Bundan sonrası iş, boyacı ustasında. Usta, yüzeyde tutunamayan kabarmış boyaları geniş ıspatulayla kazır. Kazıma sonucunda yüzeyde derin oyuklar veya boşluklar oluşmuşsa, harç ile sıva yaparak duvarı düzleştirir. Su emici özelliğinden dolayı, doldurma işleminde kesinlikle alçı ve benzeri maddeler kullanılmamalı. Nem boyasını iyice karıştırdıktan sonra, katlar arası 8 saat bekleyerek, saten rulosuyla hasarlı yüzeye 2-3 kat sürer. Son olarak, duvar boyasını yüzeye uygular. Nemli alan küçük bile olsa, duvarın tamamı boyanması görüntü açısından en sağlıklısı olacaktır.

Boyacıyım ustaları, rutubetli yüzey onarımında tesisatçılarla iş birliği içinde çalışmaktadır.

Rutubetli Duvar Tamiri Öncesi Kaynağı Tespit Etme

Duvarların içine nüfuz eden rutubetin tespitinde şu sorulara cevap aramalısınız:

Görselde, pencerenin kenarındaki duvarda yoğunlaşmadan dolayı siyah benekli lekeler meydana gelmiş.

Rutubetli Duvar Tamiri Öncesi Kaynağı Belirleme.

  1. Sızdıran veya tıkanmış su olukları var mı?
  2. Tuğlalarda gözenekler var mı?
  3. Pencereleriniz sürekli buğulanıyor mu?
  4. Çatının periyodik bakımı yapılıyor mu?
  5. Tavanlarda kararmalar var mı?
  6. Su tesisatı arızalı mı?
  7. Kapı ve pencere çevresindeki contalar sağlam mı?
  8. Pencere pervazlarının altındaki oluklar ne durumda?
  9. Süpürgeliklerin 1 metre üstüne kadar yaş izleri var mı?
  10. Duvarınızda yer yer boya kabarmaları ve tuzlanma var mı?

Bazen yağış seviyesi o kadar çok olur ki -duvarlarınız sağlam olsa bile- suyu içine emip rutubete dönüşebilmektedir. Nemin kaynağını belirleyemiyorsanız, rutubetli duvar tamiri hizmeti veren ustalarımıza danışmanızı öneriyoruz. Duvar, doğru bir şekilde nem geçirmez hale getirildikten sonra, konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanına sahip olacaksınız.

Rutubetli Duvara Çözümler

Nemin kaynağına göre rutubete karşı farklı çözümler mevcut.

Yoğunlaşma Sorunlarına Çözüm

Rutubetli duvar tamiri için kullanılan görselde, sıcak hava sonucu banyodaki aynada yoğunlaşma oluşmuş.

Rutubetli Duvar Tamiri – Yoğunlaşma Sorunu.

Sıcak havanın soğuk yüzeyle bir araya gelmesi sonucu banyo gibi alanlarda da yoğuşma olur. Bu tür odalar sık sık havalandırılarak rutubet oluşumuna engel olunabilir.

Üst katlarda içerinin sıcak ve çatı katının soğuk olması neticesinde yoğunlaşma ve duvarda terleme problemleri görülebilir. Bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak için ısı yalıtımı yapılmalı.

Kırık ve Çatlaklardan Gelen Neme Çözüm

Görselde, su sızdıran tesisattan dolayı neme mağruz kalmış duvar Boyacıyım ustası tarafından tamir edilmiş.

Rutubetli Duvara Çözümler.

Pencere ve dış kapı çerevelerini kontrol edin ve kaliteli dolgu macunu kullanın. Tuğlalar arasındaki olası kırık parçalarını tamir edin. Banyo ve tuvalet contaları düzgün çalışmalı. su tesisatının geçtiği yüzeylerde boya kabarmaları olup olmadığını  kontrol edin. Sorun olduğunu düşünüyorsanız, bir tesisatçıyla iletişime geçmenizde fayda var.

Duvarlarda çatlak olup olmadığını kontrol edin. Varsa, çatlağı kapatma yoluna gidin. Ayrıca, nem geçirmez membranlar ve neme dayanıklı boyalar da kullanılabilir.

Tavandan gelen su duvarınıza geliyormuş gibi görünüyorsa, merkezi ısıtma sisteminde bir sorun olabilir. Borularda sızıntı olup olmadığını elinizle kontrol edebilir veya bir tesisatçıya basınç kontrolü yaptırabilirsiniz.

Yükselen Neme Karşı Çözüm

Zemine yakın veya süpürgeliklerin hemen üzerindeki duvar yüzeyinde rutubet izleri varsa, bu yükselen neme işarettir. Yükselen nem, duvara yakın zemindeki su sızıntılarının kılcal çatlaklardan duvara sızmasıyla meydana gelir. Bu sorun daha çok giriş katlarda görülür. Yaklaşık 1 metre yüksekliğe ulaşır. Buradaki yüzeylere ve süpürgeliklere ciddi hasarlar verir. Zemin ve duvar yüzeylerdeki ıslaklığı giderip sızıntı yolunu kapatmak gerekir.

Boya badana ve dekorasyon işlemlerine geçmeden önce, sıvanın sağlam olup olmadığını da öğrenmelisiniz. Bunun için alçılı duvara hafifçe vurun. İçi boş bir ses geliyorsa, alçı rutubetten etkilenmiş olabilir. Gelecekte problemi yeniden yaşamamak için en kesin çözüm, nemin kaynağını yok etmek ve hasarlı yüzeylere yeni alçı uygulamaktır.

Bu işlerle başa çıkacak donanıma ve vakite sahip olamayabilirsiniz. Profesyonel bir tesisatçı ve boyacı ustası ile iletişime geçmeniz, en doğru bir karar olacaktır.

Rutubetli Duvar Tamiri İçin Nem Boyaları

Ülkemizde öne çıkan nem boyaları Dryfix NM-S 10 Likit Nem Bariyeri ve Isonem MS 82‘dir. Bu boyalar yüzeylere iyi yapışır ve kabarma yapmazlar. Solvent bazlıdırlar. Su bazlı olmadıkları için içerisine su katarak inceltemezsiniz. İçine ekstra bir madde koymanıza gerek yok.

Not: Nem boyaların kokusu ağırdır. Kokuya hassas kişilerin, solunum rahatsızlıkları olanların, hamile ve çocukların çalışma alanından uzak durmalarını öneriyoruz. Mümkünse, boya kuruyana ve koku çıkana kadar başka bir evde kalınmalı.

Dryfix NM-S 10 Likit Nem Bariyeri

Görselde, rutubetli duvar tamiri için kullanılan Dryfix NM-S 10 adlı nem boyası var.

Rutubetli Duvar Tamiri İçin Dryfix NM-S 10.

Kimyasalların polimerle modifiye edilmesi ile üretilen ve neme ve rutubete katman oluşturan yeni nesil nem boyasıdır. Her türlü nemli ve ıslak iç-dış duvarlarda ve tavana uygulanarak nem ve rutubet oluşumuna net çözüm sunmaktadır.

Rutubete dayalı kötü kokuları yok eder ve tuzlu sudan, tuz kusmalarından etkilenmez. Boyalı ve boyasız yüzeylerde, alçı, sıva, beton, şap ve benzeri yüzey ve zeminlerde kullanılır.

Isonem MS 82 Nem Boyası

Görselde, rutubetli duvar tamiri için kullanılan Isonem MS 82 adlı nem boyası var.

Isonem MS 82 Nem Boyası.

Binaların iç-dış duvarlarında oluşan nem ve rutubet problemlerinin giderilmesi için özel kimyasallar ve polimerlerle modifiye edilerek üretilmiş oldukça güçlü sentetik yalıtım boyasıdır. Tüm nemli veya kuru duvarlarda, boyalı ve boyasız yüzeylerde kullanılabilir. Mükemmel alkali ve nem dayanımı sayesinde duvarlarda rutubet ve nem oluşumunu engeller, varsa yok eder.

Her türlü yüzeye yapışma mukavemeti son derece güçlüdür. Kabarma yapmaz ve kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır.

Rutubetli Duvar Tamiri Hakkında SSS

Boşluklu Duvar Yalıtımı Neme Sebep Olur mu?2021-07-11T21:13:15+03:00

Boşluklu duvar yalıtımı, iç duvarla dış duvar arasındaki boşluğu yün elyaf veya köpük gibi yalıtım malzemeleri ile doldurma işlemidir. İçerideki ısının dışarıdan gelen soğuk havayla temasını önler ve rutubeti engeller. Ancak, montajı doğru yaılmadığı takdirde, bu işlevini kaybedecektir.

Nem Türleri Neler?2021-07-11T16:55:26+03:00

En yaygın nem türleri şunlar: Yoğunlaşma, yükselen ve nüfuz eden nem.

Yoğunlaşma, banyo veya mutfak gibi çok çok fazla hava nemi üreten yerlerde, sıcak havanın soğuk duvarlarda yoğuşmasından kaynaklanan bir nem türüdür. Düzeltilmesi kolaydır.

Yükselen nem, yer altındaki suyun zemin ya da duvardan yukarıya doğru hareketiyle oluşur. Hasarlı süpürgelikler, duvarların alt yerlerinde oluşan küf lekeleri yükselen nemin belirtileridir.

Nüfuz eden nem ise, sızıntı yapan borular, hasarlı çatı gibi faktörlerden dolayı duvardan sızan sudan kaynaklanır.

Yoğunlaşma Bir Sorun mudur?2021-07-11T15:41:58+03:00

Nadiren görülen yoğunlaşma sorunu genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ancak sürekli meydana geliyorsa, sağlığınız ve eviniz için ciddi sonuçlar doğurabilecek küf oluşumuna ve nem sorunlarına yol açabilir.

Yoğunlaşma, yeterli havalandırmamanın bir sonucu olarak ortaya çıkan nem birikmesidir. Bu sebeple evinizi düzenli olarak havalandırmak, yoğuşmayı azaltmaya yardımcı olacaktır. Tabi, kışın bu kesin bir çözüm olmayabilir. Sorunu tekrar tekra yaşamamak için tesisatçı ve boya badan ustalarından yardım isteyebilirsiniz.

Duvarlardaki Siyah Küfler Tehlikeli mi?2021-07-11T15:30:18+03:00

Evet. Siyah küfler sağlığınız için çok tehlikeli olabilir. Uzmanlara göre siyah küf oluşumuna uzun süre maruz kalmak cilt tahrişi, alerjik reaksiyonlar ve hatta solunum komplikasyonları gibi birçok endişe verici semptomlara yol açabilir. Duvarlardaki siyah küf lekelerini fark ettiğiniz anda bir profesyonelle irtibata geçip bölgeyi tedavi etmesine izin vermenizi öneririz.

Evimde Nem Olduğunu Nasıl Anlarım?2021-07-11T15:21:05+03:00

Nem kendini farklı şekillerde gösterir. Evinizde nem olduğunu şu işaretlerden anlayabilirsiniz:

  • Küf lekeleri
  • Küf kokusu
  • Duvarlarda ya da tavanlarda koyu veya renksiz yamalar
  • Duvar kağıdı soyulmaları
  • Duvar yüzeylerinde gelgit izleri
  • Pencerelerde yoğunlaşma
  • Süpürgelik gibi ahşap yapılarda çürüme
Nem Boyası Rutubeti Kurutur mu?2021-07-11T15:06:42+03:00

Hayır. Nem boyası rutubeti kurutmaz. Nemi duvarın içinde hapseder ve yüzeye çıkmasını engeller. Ancak, su kendine yeni bir çıkış yolu bulacağı için öncelikle nemin kaynağından kurtulmak gerekiyor.

Sonuç olarak nem, farklı nedenlerle ortaya çıktığından tamir yöntemleri de değişiklik gösterecektir. Umarız, rutubetli duvar tamiri nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrendiniz. Evinizde nem izleri ve küf kokusu varsa, bizim bugün iletişime geçin. Tamir noktasında Avcılar, Küçükçekmece ve İstanbul’un diğer ilçelerinde hizmet veren Boyacıyım ekibine güvenebilirsiniz.

Lütfen Dikkat: Bu bilgiler bilgilendirme amaçlıdır ve uzman tavsiye olarak görülmemelidir.

Yazan |2023-10-31T20:52:56+03:0011 Temmuz 2021|Duvar Tamiri|8 Yorum

Yazar Hakkında :

Merhaba. Ben Funda. Boyaciyim.com sitesinin yazarıyım. Evinizi boyamaya mı karar verdiniz? O halde, lütfen yazılarıma kulak verin. Duvar boyası renkleri, kapı boyama, duvar kağıdı kaplama ve boya badana hakkında aradığınız tüm cevapları, sizlerle burada paylaşıyorum. İlçelere göre kaliteli İstanbul boyacı ustası bulmak ve boya badana önerileri için makalelerimi keşfedin. Evinize renk katın.

8 Yorum

  1. Ferit 17:06 de 21 Ekim 2021 - Yanıtla

    Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

  2. Hayati 16:26 de 5 Haziran 2022 - Yanıtla

    Benim evin iki duvarında nem problemi var ev 80 metre kare 2+1 evi komple boyatmak ve nem yapan duvarların nem problemini çözmek istiyorum fiyat bilgisi verebilir misiniz tüm bu işlemler için

    • Boyacıyım 13:36 de 9 Haziran 2022 - Yanıtla

      Evi görmeden net fiyat veremeyiz. Öncelikle nemin kaynağını bulup çözmeniz gerekiyor. Bu konuyu bir tesisatçıyla görüşmenizi tavsiye ederiz.

  3. Garabet Bododoğan 22:31 de 1 Ağustos 2022 - Yanıtla

    Benim evim bodrum katta, salonunda tavanı yola çıkan bir ufak yer var, yağmur yağdığında ordan su damlıyor o yüzden rutubet ve kabarma oluyor, nasıl tamir edeceğimi de bilmiyorum, bilgi verirseniz sevinirim

  4. Erhan 20:16 de 12 Ekim 2023 - Yanıtla

    Duvarlarda boya dökülmeleri oluyor acaba gelip çözümüne bakılsa ve onarılsa fiyat ne olır

  5. Cem 19:53 de 4 Şubat 2024 - Yanıtla

    Tesisata ya da ısı yalıtımına dayalı rutubet sorunu çözüldüğünde zaten rutubet boyasına gerek kalmaz ,rutubet boyası tesisatda veya yalıtımda sorun varsa hiçbir işe yaramaz, tuzlanma ve kararma devam eder . Rutubet boyasıyla ilgili yanlış reklam yapmışsınız

    • Boyacıyım 22:27 de 5 Şubat 2024 - Yanıtla

      Cevap için teşekkür ederiz. Yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ederiz.

  6. Onur 18:51 de 21 Şubat 2024 - Yanıtla

    Benim banyonun duşakabin giderinin etrafından su kaçırmış. Salonun duvarında nemlenme ve rutubetten dolayı sıvalar kalktı. Giderin etrafını derzledik ama şimdi de koridorun bir kısmında sıvalar kalkmaya başladı. Bu normal mi yoksa başka bir yerde kaçak daha mı var ? Tesisatçı çağırdım ve termal kamerayla baktılar ama başka yerde problem görmediler. Yaklaşık 2 ay boyunca duşakabin giderinden baya su geçmiş zemine. Banyo ile salonu anlıyorum ama koridodaki sıvanın kalkmasını anlamadım.. Sizce bu kusma normal mi ? Normalse kaç ay beklemeliyim kuruması için ? Teşekkürler

Siz de fikrinizi belirtin

Go to Top