İç cephe duvarlardaki çatlak ve delikler, çoğu zaman kolayca çözülebilen bir iştir. Alçı veya sıva olsun; duvarda küçük bir çatlak bile hemen göze batar. Çatlaklar neden oluşur? Duvar çatlağı tamiri nasıl yapılır? Delikler nasıl kapatılır? Merak ettiğiniz bu soruların yanıtlarını ve akrilik mastik kullanımına ilişkin detayları bu yazmızıda paylaşacağız. Genellikle bu rahatsız edici durumda endişelenecek birşey yok. Ancak, problemin ciddi olduğunu düşünüyorsanız, profesyonellerden yardım almalısınız.

Duvarlarınızda göze hoş gelmeyen dalgalı çizgilerin kaynağını bulmak, sorunun tekrarlamaması için gereklidir. Özellikle boya badana öncesi, yüzeylerin pürüzsüz görünmesi için duvarları onarmanız gerekiyor. Günlük aşınma, hava sıcaklığı ve yıpranmalardan dolayı iç cephelerde zamanla çatlak ve delikler belirmeye başlar. Hasarın boyutuna göre birkaç malzemeyle çatlak duvar tamirinin üstesinden gelebilirsiniz.

Peki, her zaman böyle mi? Daha fazlası için okumaya devam edin.

Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Evlerin çoğu, sağlam bir temel üzerine tuğla, demir, beton blokları ve kereste malzemeleriyle inşa edilir. Doğal taşlarla yapılan eski evleri de unutmayalım. Duvarların inşası, iç ve dış cephe olmasına ve yük taşımalarına bağlı olarak inşa edilir.

Dış duvarlar; çatının, zeminin ve iç duvarların ağırlığını taşıdıkları için taşıyıcı duvarlardır. İç duvarlar ise, ortamı odalara böler ve daha hafif malzemelerden yapılır. Tüm iç duvarlar inaşnın yükünü taşımaz. Duvarlardan bazıları tavan kirişleri ve zemini kısmen destekleyebilir. Bazıları da binanın sağlamlığına katkı sağlar. Bu sebeple, asla bir iç cephenin yük taşımadığını söylemeyin. Duvarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir uzmandan tavsiye almalısınız.

Duvar çatlağı tamiri nasıl yapılır sorusunu, duvarlarınızdaki çatlak veya deliğin ciddi olup olmamasına göre değerlendirmeliyiz. İşte, çatlak oluşumuna yol açan faktörler:

Duvardaki Çatlakların 7 Sebebi

Duvarda yeni bir çatlak görmek gerçekten sinir bozucu. Muhtemelen bunun ne kadar ciddi olduğunu, ne anlama geldiğine ve tamire ihtiyacınız olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. İşte, çatlak oluşumuna yol açan en yaygın nedenleri:

  1. Genleşme ve Büzülme

    Duvarınızı oluşturan boya, sıva gibi malzemeler, nem ve sıcaklık değişimleri sebebiyle zamanla büzülür ve genleşir. Bu değişimler, kılcal çatlaklara oluşumuna yol açabilir.

  2. Kalitesiz Boya

    Kalitesiz boyalar, boyanın duvara sağlam yapışmamasına ve zamanla boyada çatlaklara neden olur. Ayrıca, her kat boyada farklı boya markaları kullanmak da duvar çatlaklarına sebep olabilir. Önerimiz, kaliteli duvar boyası kullanmanız ve boyada tutarlı olmanız yönünde.

  3. Amatör Alçı İşi

    Alçı sıvanın tamamen kurumasına izin vermeden duvara boya sürmek, yaygın bir duvar çatlağı faktördür. Boyacı ustası, alçının tamamen kuruduğuna emin olmalı ve boya uygulamasına geçmeli. Sabır, burada başarının anahtarıdır.

  4. Kötü Boya Uygulaması

    Ev boyamak, hafife alıncak bir iş değil. Duvarların rengini değiştirmeye karar verdiyseniz, yüzeye 2-3 kat boya uygulamalısınız. Her katta boyanın kurumasını beklemelisiniz. Şayet, katmanların tamamen kurumasına izin vermezseniz, çatlaklar kaçınılmaz olacaktır. İyi bir boya badana işi zaman alır. Kalteli hizmet konusunda Boyacıyım ustalarına güvenebilirsiniz.

  5. Yeni Binanın Zemine Oturması

    Eviniz yeniyse, iç duvarlarda küçük çatlaklar farketmeniz olasıdır. Ev yapımında kullanılan yapı malzemeleri nem içerebilir. Nem kurudukça yapıda hafif kaymalar olacaktır. Bu da, alçıpan levhaların birleştiği derzlerde kılcal çatlamalara sebep olabilir. Ayrıca, daha yaşlı binalar da hafifçe hareket eder ve yer değiştirir. Bu durumda, daha çok kapı ve pencerelere yakın yüzeylerde çatlaklar görülebilir.

  6. Bozuk Su Tesisatı ve Oluklar

    Duvarların içindeki bozuk tesisatın yol açtığı su sızıntıları ve tıkanmış oluklar duvarda sararmalara, boya dökülmelerine ve duvarda derin yarıklara sebep olabilir. Sorunun kaynağını ortadan kaldırmak için öncelikle uzman bir tesistatçı çağırmanız gerekiyor. Adından, duvar çatlağı tamiri ve boya uygulaması için tecrübeli bir boyacı ustası ile anlaşmalısınız.

  7. Evin Boş Kalması

    Tatil evleri gibi aylarca boş kalan evlerde duvar ve tavan çatlaklarının görülme olasılığı yüksektir. Bunun sebebi, iklim değişikliklerinde odaların sıcaklığını ayarlamamak ve odaları yeterince havalandırmamaktır.

Duvarınızdaki Çatlak Ciddi mi?

Çatlakların yönü, yeri ve büyüklüğü, çatlayan duvarlarınızın ciddiyetin gösteren birer işaretlerdir. Duvardaki bazı çatlaklar, aileniz ve sizin için çok ciddi güvenlik riskleri taşıyabilir.

Duvara çivi çaktığınızda, yüzeyde büyük çatlaklar oluşuyorsa, bu sorun acilen ele alınmalıdır. Ayrıca, duvarla tavanın birleştiği alanlardaki çatlaklar da endişe vericidir.

Kapı ve pencelerinizi kolayca açamıyor ya da kapatamıyorsanız ve bunun nedeni boyadan değilse, binanda yapısal bir soruna işaret ediyor olabilir.

Hafif eğimli bir zemin, artık evinizde alarm zili çalıyor demektir. Topu evinizin zemininde yuvarladığınızda düz bir çizgide ilerlemiyorsa, zeminde hafif eğilmeler olduğunun bir göstergesi olabilir.

Nitelikli bina hasar tespiti yapan firmalar, duvarlarınızdaki çatlakların nedenini belirlemenize yardımcı olacaktır. Bir inşaat uzmanına danıştığınızda, sizden şu bilgileri isteyecektir:

  1. Çatlaklar ne zamandan beri var?
  2. Genişliği gittikçe artıyor mu?
  3. Çatlak sayısı artıyor mu?

Duvarınızda yeni bir çatlak oluştuğunda not almak ve hareketini izlemek önemlidir.

Kılcal Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Kılcal Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Odanızda kılcal çatlaklar görürseniz, panik yapmayın! Çatlakların olduğu alanlarda boya kalkmış olabilir. Bir ıspatula yardımıyla hafifçe kazıyarak çatlağı biraz daha açın. Kalkmış boyayı kazıyın ve duvar yüzeyin tamire hazır olduğundan emin olun. Çatlaklara dolgu macunu veya alçı sürün ve kurumasını bekleyin. Alçı kuruduktan sonra zımparlayarak yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Son olarak duvarı 2 kat boyayın. İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kata geçin.

Çatlağın olduğu duvarın tamamını boyamak, duvarda renk ve doku bütünlüğü sağlama açısından idealdir.

Alçı Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Alçı duvar çatlağı tamiri nasıl yapılır?

Alçıdaki çatlağı hafifçe açın ve gevşemiş malzemeleri çıkarın. Çatlağı açmaktaki sebep, dolgu malzemesinin çatlağın içine daha iyi nüfuz etmesi ve yapışmasıdır. Alçı kırıntılarını ve tozu çıkardıktan sonra, sorunlu alanı bir derz bandı ile kapatın. Üzerine alçı çekin ve kurumasını bekleyin ve ardından da zımparalayın. Duvarın tozunu aldıktan sonra, ikinci bir sıva daha sürün ve tekrar zımparalayarak yüzeyi düzleştirin. Duvar artık boyaya hazır.

Derin Duvar Çatlağı Tamiri

Derin duvar çatlağı tamiri.

Su ve alçı ile hazırladığınız alçı macununu mala ile çatlaklara doldurun. Kuruyan alçıyı zımparalama işlemiyle düzleştirin ve astar çekin. Son olarak kuruyan astarın üstüne boya uygulayın.

Mastik İle Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Mastik İle Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Mastik, 1-2 santimetre genişliğinde duvar çatlaklarını doldurmak için kullanılan çevre dostu bir inşaat ürünüdür. Piyasada poliüretan, akrilik ve silikon gibi mastik çeşitleri mevcut.

Akrilik mastik, neme ve sıcaklığa karşı dayanıklıdır. Boyanabilir olduğundan iç ya da dış cephelerde rahatlıkla kullanılabilir. Kullanım alanları şunlardır:

  • Duvarlardaki çatlakların ve boşlukların kapatılmasında
  • Prefabrik yapı malzemelerindeki genleşme fugalarında
  • Ahşap, demir ve alüminyum doğramaların montajlarında
  • Doğramaların sıvama ve derz birleşiminde
  • Alüminyum çatı, eternit ve cephe kaplama plakanın birleşim yerlerinde

Duvar çatlaklarına plastik tabanca ile sıkılır. Parmak veya ıslak bir alet ile düzeltilir ve ve kuruması beklenir. Etrafa sıçrayan mastik ıslak bezle derhal silinmelidir. Kuruduktan sonra üzeri boyanabilir. Poliüretan mastik ise, kalem genişliğinde olan çatlakları kapamak ve duvara sızdırmazlık sağlamak için kullanılan boyanabilir bir dolgu malzemesidir.

Son Kelimeler

Çatlağın boyutu ve türüne uygun tamir yöntemi belirlemek, uygulamanın başarıyla sürdürülüp tamamlanması için gereklidir. Duvar çatlağı tamiri nasıl yapılır sorusuna cevap bulduğunuzu umuyoruz. Bu işte profesyonel bir ustaya ihtiyaç duyarsanız bizimle şimdi iletişime geçebilirsiniz. Boya, alçıpan ve duvar tadilatı hizmetlerimizle her zaman yanınızdayız.