Duvar kağıtları, duvarlara doku ve renk vermek için popüler seçenekler arasındadır. Ne kadar güzel olursa olsun, duvar kağıdı tozu ve parmak izlerini içine çeker. Zaman içerisinde kirlenir ve rengi soluk görünür. Bu nedenle, odanıza dilediğiniz desenleri özgürce katmanıza izin veren bu dekorasyon ürününü ara sıra temizlemeniz gerekir. Peki, duvar kağıdı nasıl silinir? Neyle temizlenir? Silme işini nasıl ve ne sıklıkla yapacağınızı iyi bilirseniz, duvar kağıdı eski sağlığına kolayca kavuşturabilirsiniz. Doğru malzemeler ve uzman ipuçları ile bu işin üstesinden geleceğiz.

Duvar kağıdı, odanızın duvarlarını saran sanatsal bir çalışma gibidir. Bakımını yaptığınız sürece değerini ve çekiciliğini asla kaybetmez. Temizlemeye başlamadan önce, duvar kağıdının zarar görmemesi için mutfakta ya da salonda ne tür bir duvar kağıdı olduğunu bilmelisiniz. Vinil, fiberglas, bambu, kumaş ve hibrit en çok bilinen duvar kağıdı modelleridir. Yazımızıda, hepsini tek tek ele alacağız.

Hazırsanız, başlayalım. İşte ayrıntılar:

Duvar Kağıdı Nasıl ve Neyle Silinir?

Duvar kağıdı, titizlikle silinmesi gereken bir yatırımdır. Özellikle eski duvar kağıtlarında dikkatli olmak zorundasınız. Aksi takdirde, renk ve doku zarar görebilir. Bu durumda, duvar kağıdınızı tamamen değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Öncelikle, duvar kağıdınızın silinebilir olmasına dikkat edin. Ovmaya müsait duvar kağıtları diğerlerine göre daha dayınıklıdır. Şayet henüz bir duvar kağıdı satın almadıysanız, temizlenebilen bir duvar kağıdı almanız, onu uzun süre kullanmanız açısından mantıklı olacaktır. Satın alma sırasında, ürünün etiketinde silinebilir olduğunu gösteren bir işaret ya da bilgi olup olmadığına dikkat ediniz. Bu bilgiyi satış elemanına sorarak da öğrenebilirsiniz.

Duvar Kağıdı Neyle Temizlenir?

Duvar kağıdı neyle temizlenir sorusu için kullanılan görselde, temizlik eldiveni, sünger ve mikrofiber bez var.

Duvar Kağıdı Neyle Temizlenir?

Genel olarak, silmeye uygun bir duvar kağıdını temizlemede şu malzemeler kullanılır:

  • Ilık su
  • Arap sabunu ve bulaşık deterjanı
  • Renk vermeyen sünger ya da yumuşak bir bez
  • Beyaz sirke
  • Boraks
  • Saf amonyak

Sıraladığımız bu ürünler, duvar kağıdının türüne göre farklı solüsyonlarda kullanılmaktadır. Kalem boyası, yağ gibi zor lekeleri temizlemek için değişik malzemeler kullanabilirsiniz. Mısır unu, talk pudrası veya hırdavatçıda satılan duvar kağıdı temizleyicileri alternatifler olabilir. Suyla yıkanamayan duvar kağıtlarının tozunu almak içinse, elektrik süpürgesi kullanacağız. Suyla temastan zarar görebilecek bir duvar kağıdının temizliğinde hafif toz alma, en iyi seçenektir.

Not: Kağıt yüzeyini çizebilen veya aşındırıcı temizlik ürünlerinden ve kağıdın boyasına zarar verebilecek çamaşır suyu gibi güçlü kimyasallardan kesinlikle kaçınmanızı öneririz.

Vinil Duvar Kağıdı Nasıl Silinir?

Silinebilir duvar kağıdı olarak da bilinen vinil, uygun fiyat ve genel esnekliği sebebiyle evlerde en yaygın olan duvar kağıdı türüdür. Kolay kolay alev almaması ve antibakteriyel olması, onu popüler yapan özelliklerdir. Çocuklu ve evcil hayvan bakan aileler için harika bir seçenektir. 10-20 yıl arası dayanacak şekilde tasarlanan vinil duvar kağıdı, su ve nem hasarına karşı da oldukça dayanaklı olduğunda mutfak ve banyolarda sıklıkla tercih edilir.

Temizliğe elektrik süpürgesiyle duvar kağıdının tozunu alarak başlayın. Kağıdın çizilmemesi içn süpürgenin başına yumuşak bir başlık takın. Lekeleri ve parmak izlerini nemli bir bezle silmeniz yeterli olabilir. Bunu dışında, ılık su ve arap sabunu ile duvar kağıdını silebilirsiniz. Sildikten sonra, temiz ve yumuşak bir süngerle yüzeydeki köpüğü alın. Ardından, mikrofiber bir bezle bastırmadan yüzeyi kurulayın. Böylece kağıt yüzeyinde tüy kalmayacaktır.

İşin Püf Noktası

Temizliğe başlamadan önce, test amaçlı mobilya arkası gibi bir alanı seçin. Bu şekilde, kağıdın zarar görüp görmediğini anlayabilirsiniz. Her zaman duvar kağıdının dikişleri yönünde ve yukarı aşağı yönde silin. Duvar kağıdındaki akan su çizgilerini ve damlamaları önlemek için sşlmeye en alttan başlayın.

Fiberglas Duvar Kağıdı Nasıl Silinir?

Fiberglas; yani cam elyaf duvar kağıdı çevre dostudur ve bakteri üretmez. Aşınmalara karşı dayanıklı olan bu malzemenin 30 yıllık kullanım ömrü vardır. Fiberglas duvar kağıdını temizlemek ise; oldukça kolay. İşte tarifimiz:

Yarım bardak beyaz sirkeyi 1 bardak su ile karıştırın. Hazırladığınız bu solüsyonu sünger yardımıyla duvarın lekeli bölümüne sürün. Süngeri duvar kağıdındaki desenle aynı yönde sürün. Yüzeyi temiz suyla ıslatılmış bir süngerle silin ve havluyla kurulayın.

Doğal Bambu Duvar Kağıdı Nasıl Silinir?

Görselde, doğal bambu malzemeleriyle yapılmış temiz bir duvar kağıdı var.

Bambu Duvar Kağıdı Nasıl Silinir?

Doğal bambu duvar kağıdı sağlam, çok yönlü ve çevre dostu bir üründür. El dokuması olduğu için en pahalı duvar kağıdı çeşididir. Arkası yapışkanlı kağıda sarmaşıklar ve bambu kamışları tutturularak elde edilir. Nemden etkilendiği için mutfak ve banyo gibi alanlarda kullanmanızı önermiyoruz.

Şimdi, “bambu duvar kağıdı nasıl silinir” sorusunun yanıtını verelim. Yağlı sabun ve ılık suyla nemlendirilmiş bir bezle silin ve kuru bir bezle kurutun. Daha zor lekeler için de 1 litre temiz suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı amonyak ekleyin ve karıştırın. lekenin üzerine sürüp nazikçe ovun. Islka bir süngerle silin ve ardından kuru bir bezle kurutun. Ayda bir kez temizlemeniz yeterli olacaktır.

İşin Püf Noktası

Bambu, sıvıları çabuk emebilen bir malzemedir. Bu nedenle, üzerine yiyecek, içecek ya da farklı maddeler dökülürse, onu derhal temizlemelisiniz. Bambu duvar kağıdını silerken, aşırı su kullanmayın. Kağıdı mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın. Bambu kağıdını temiz tutmak için üstünü bambu cilasıyla kaplayabilirsiniz.

Hibrit Duvar Kağıdı Nasıl Temizlenir?

Doğal ve sentetik liflerin karışımıyla elde edilen hibrit duvar kağıdı, duvarların nefes almasını sağlayan çevre dostu bir malzemedir. Yıkanamaz. Günlük tozunu alarak temizliğini sağlayabilirsiniz.

Kumaş Duvar Kağıdının Temizliği

Kabartmalı tekstil tarzı duvar kağıtları günümüzde gittikçe popüler hale geliyor. İpek, saten, koton gibi kumaşın cinsine göre fiyatları değişebiliyor. Bu duvar kağıdı alırken, su geçirmezlik özelliğine dikkat etmelisiniz.

Elektrik süpürgesi ve yumuşak fırça kullanarak kuru bir şekilde tozunu alın. Zor lekelerin nasıl çıkaracağınızı öğrenmek için de üretici firmayla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Duvar Kağıdı Silme İşlemi

Silme işlemini sol üst köşeden yukarı aşağı ve dairesel yönde yapmalısınız. Birleşen kenarları gevşetmeden ve yırtmadan hafifçe uygulayın. Bir şeridi sildikten sonra diğerine geçin. Suyu sık sık değiştirmeye özen gösterin.

Duvar Kağıdındaki Küf Nasıl Silinir?

Görselde, iş tulumu giymiş bir erkek çiçek desenli duvar kağıdını bezle siliyor.

Küflü Duvar Kağıdı Nasıl Silinir ve Neyle Temizlenir?

Küfle uğraşmadan önce kaynağını bulup onu yok etmeniz, gelecekte bu sorunla tekarak karşılaşmamanız açısından önemli. Genellikle, bozuk tesisat, bodrumda oluşan nem, çatı ve pencere kenarlarındaki çatlaklar neme neden olmaktadır. Nemden hasar görmüş duvarlarınız için rubetli duvar tamiri yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Sabunlu su veya beyaz sirkeyle suyu karıştırıp dairesel hareketlerle yüzeye uygulayarak küf lekesinden kurtulmanız mümkün. Küflü alanın tamamına uygulamadan önce küçük bir noktaya deneme yaparak uygulamayı test ediniz.

Mürekkep Lekesi Duvar Kağıdından Nasıl Çıkarılır?

Çocuğunuz varsa, duvar kağıdında mürekkep lekelerinin olması daima an meselesidir. Neyse ki doğru malzemelerle duvar kağıdını bozmadan mürekkep lekesini çıkarabilirsiniz.

Pamuğu limon suyuna batırın ve lekeli yüzeye hafifçe sürün. Mürekebin yoğunluğuna göre bu işlem birden fazla uygulanabilir. İkinci yöntem; pamuğu alkole batırırıp mürekkepli yüzeye dairesel hareketlerle sürmeniz. Son yöntem ise, kabartma tozuyla suyu yüzeye uygulamanızdır.

Yağ Lekeleri Duvar Kağıdından Nasıl Silinir?

Yağ lekeli duvar kağıdı nasıl silinir sorusu için kullanılan görselde, temizlik eldiveni giymiş bir el yumuşak süngerle duvar kağıdını siliyor.

Yağ Lekeli Duvar Kağıdı Nasıl Silinir?

Mutfağınızda duvar kağıdı varsa, yağ lekelerine mağruz kalmış olabilir. Yağ lekelerinden kurtulmak için mısır unu veya nişastasıyla suyu karıştırın. Hazırladığınız macunu lekelere sürün ve kurumaya bırakın. Ardından mısır ununu yumuşak bir bezle çıkarın ve fırçalayın. lekenin büyüklüğüne göre bu işem, birkaç kez tekrar edilebilir. Vinil olmayan duvar kağıdındaki yağ lekesinden kurtulmak içinse, talk pudrasını kağıda uygulayın. 5 dakika bekledikten sonra fırçalayın.

Sonuç olarak evinizdeki duvar kağıdının modeline göre doğrru silme yöntemi ve temizlik ürünleri kullanmanız, işin üstesinden gelmeniz açısından tam isabet olacaktır. Ayrıca, duvar kağıdı satın aldığınız mağazadan da silme talimatı almayı unutmayın. Duvar kağıdı nasıl silinir konusunu aydınlattığımızı düşünüyoruz. Duvar kağıdı hakkında farklı bir sorunuz mu var? Aşağıdaki yorum formundan bize iletebilirsiniz.

Görselde, duvarları duvar kağıtlarıyla kaplanmış odalardan oluşan bir kolaj var.

Duvar Kağıdı – Kaynak: istanbulboyaciustasi.

Mutfak, çocuk odası veya salonunuzun bir köşesine duvar kağıdı kaplama yaptırmayı düşünüyorsanız, bizimle şimdi iletişime geçin. Sizi duvar kağıdının çarpıcı desenleriyle buluşturalım.