Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

Fayansları Nasıl Ucuza ve Kolayca Yenileyeceğinizi Keşfedin!

Banyo veya mutfak lavobalarının arkasındaki eski fayanslardan artık sıkıldınız mı? Yenileriyle değiştirmek ise, oldukça zahmetli ve maliyetli bir iş olacaktır. Peki, fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır? Fayansların boyanmasına yönelik merak ettiğiniz tüm soruları bu yazımızda yanıtlıyoruz. Fayanslara uzun yaşam ve taze bir görünüm kazandırmaya yönelik adımları, püf noktaları ve ipuçlarını burada paylaşıyoruz.

Evet. Fayanslar, doğru boyama teknikleri ve boya türleri uygulandığı takdirde, kolayca boyanabilir. Fayans boyamak, değiştirmekten çok daha hızlı, etkili ve ucuz bir alternatif yöntemdir. Evinize değer katar ve ruhunuza hitap eder. Özellikle, en son dekorasyon trendlerini takip eden kişiler için vazgeçilmez bir kendin yap projesidir.

Yer, mutfak ve banyo fayanslarının hangi boya ile nasıl boyanacağını keşfetmek ve resimlerden ilham almak için lütfen ekranı aşağıya doğru kaydırın ve okumaya devam edin.

Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

Üzerinde yürüdüğümüz veya banyoları süsleyen fayans, tam anlamıyla bir sanat eseridir. Çekici, estetik, dayanıklı ve çok yönlüdür. “Seramik karo” olarak da adlandırılır. Kil ve bazı doğal ürünlerin karıştırılıp şekillendikten sonra fırında pişirilmesiyle elde edilir. Farklı desenleri ve tasarımları ile günümüzde hemen her mekanda kullanımı yaygınlaşmıştır.

Fayans boyasının cazibesi, çok çeşitli fayanslarda kullanılabilmesidir. Fayansların üzerini boyamak, aslında yeni keşfedilmiş bir iş değil. Dekoratif karoların ilk kullanımı, MÖ 4000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Tabi, yıllar geçtikçe renk ve dekoratif stiller popülerliğini yitirmekte ve yerini bir başkasına bırakmaktadır. Eskisinden kurtulmanın en basit yolu ise, fayansları boyamaktan geçer. Peki ama nasıl?

Fayans boyası düzgün uygulanmadığı takdirde, boya kısa sürede soyulur. Karoların kötü görünmesi boyaya kötü bir itibar kazandıracaktır. Bu durum, çoğu ev sahibini boyamanın bir para kaybı olduğuna ve fayans döşemenin daha doğru olacağına inandırır.

Fayans Hangi Boya ile Boyanır?

Karoları boyamada kullanılacak en iyi boyayı bulmak zor bir iş olabilir. Çünkü uygulamaya yanlış bir boyayla başlarsanız, tüm emeğiniz boşa gidecektir. Bu sebeple, fayans hangi boya ile boyanır sorusunun cevabı önem arz etmektedir. Projenize en uygun olan boyayı seçmekle işe başlamalısınız.

Fayans boyasının uzun süre dayanıklı olmasını istiyorsanız, kaliteli boya ve astar kullanmanız gerekecektir. Ucuz boyalar, yeterince kalın uygulanamadığı için kolayca çatlayabilir. Gerçekten kalıcı bir iş olsun diyorsanız, projenizin mükemmel bir standart ile ilerlemesi gerekiyor.

Aşağıda, hangi boya ürünlerine ihtiyacınız olacağını sıraladık. Uygulayacağınız alana göre aralarında seçim yapabilirsiniz.

  • Özel fayans boyası
  • Yağ bazlı boya
  • Epoksi boya
  • Solvent bazlı boya
  • Akrilik boya
  • Emaye sprey boya

Fayanslar banyo, zemin gibi her türlü yüzeyde kullanıldığı için, neredeki fayans hangi boya ile boyanır sorusunu da aydınlatmamızda yarar var.

Fayans Nasıl Boyanır?

Genel olarak fayans boyama; yüzey hazırlığı (temizlik ve zımparalama), boyanmayacak alanlara önlem alma, onarım, astarlama ve boyama aşamalarından meydana gelir. Fayans, kolay temizliği ve şık duruşuyla birçok iç ortamda tercih edilen bir üründür. Buna paralel olarak, boyama teknikleri ve boya malzemeleri yerine göre farklılıklar gösterecektir.

Örneğin, su almayan kuru mekanlarda her türlü fayans boyası kullanılırken, suyla temas eden ve rutubete maruz kalan yüzeylerde daha güçlü boyalar iyi çalışacaktır. Fayans boyama yöntemleri de çalıştığınız alana göre şekillenecektir.

Fayans Boyama Malzemeleri

  • Fayans Boyası

  • Astar

  • Dolgu macunu

  • Poliüretan vernik
  • Boya rulosu ve fırça

  • Zımpara kağıdı

  • Kağıt bant (Maskeleme bandı)

  • Yumuşak bez, sünger, sıvı deterjan ve kova

  • İş eldiveni ve maske

1. Fayans Yüzeyini Hazırlayın

Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır başlıklı yazı için kullanılan görselde, İstanbul boyacı ustası boyamaya başlamadan önce seramik karoları ıslak bezle siliyor.

Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır? – Temizlik.

İşe çalışma alanını uygulamaya hazırlamakla başlayın. Boya damlamaması için eşyaları ortamdan uzaklaştırın. Bir sonraki işlem fayansların temizlenmesidir.

Boyama öncesi fayansların kir, leke ve yağdan tamamen arınmış olmalı. Fayansları olabildiğince temiz hale getirmek amacıyla sabunlu ılık suyla güzelce yıkayın. Sünger veya tel yünü kullanabilirsiniz. Fayansları kendiliğinde kurumaya bırakın.

2. Fayansları Zımparalayın, Onarın ve Temizleyin

Fayanslarda çatlaklar ve eksik derz varsa, boşlukları fayans dolgusuyla doldurup kurumasını ve sertleşmesini bekleyin. Ardından yüzeyi güzelce zımparalayın. Yüzeyi ıslak bir bezle silerek zımpara tozundan arındırın ve yüzeyin kuruması bekleyin.

Fayansların kenarlarındaki boyanmayacak yüzeyleri bantla maskeleyin. Ek koruma olarak mutfak tezgahı, dolap gibi geniş yapıların üzerlerini poşet örtü veya gazete ile kaplayın.

3. Astar Uygulayın ve Boyayın

Boyanın karolara daha sağlam yapışmasını sağlamak maksadıyla fayans astarı sürün. Ürün talimatlarına uygun şekilde astarın kurumasını bekleyin. Fırça veya kısa tüylü ruloyla boyayın.

İlk kat boya kuruduktan sonra, ikinci kat boyayı uygulayın. Fırça ya da ruloya aşırı boya yüklemekten kaçının. Çünkü rulodaki aşırı boya damlayacaktır. Bu da karo yüzeylerinde hoş olmayan izler bırakabilir. Son olarak, karoları sızdırmaz hale getirmek ve boya rengini korumak için yüzeye iki kat halinde poliüretan sürün. Eksik olan veya gözden kaçırdığınız noktalara tespit edin ve son rötuşları yapın. Hepsi bu kadar.

Tam kuruma için boyadığınız alanı birkaç gün kullanmamanızı tavsiye ederiz.

UYARILAR

Fayans boyanır mı konusunda, özellikle uygulamada bu uyarılarımıza dikkat etmelisiniz. Zımpara tozunun gözünüze kaçmaması için zımparalama işlemi esnasında koruyucu gözlük takmayı unutmayınız. Boya kokusunu doğrudan solunması tehlikeli olabileceği için boya ve astar ile çalışırken, daima bir yüz maskesi takınız.

Fayans Boyası Markaları

Görselde, beyaz, mavi, sarı ve turuncu renklerde fayans boyaları var.

Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır? – Markalar.

Bazılarını nalburlarda bazlılarını da İnternet sitelerinde bulabileceğiniz kaliteli fayans boyası markalarını aşağıda paylaştık.

  1. Dryfix Faience Paint
  2. Bianca Ceramica
  3. Bianca Stella Su Bazlı Saf Akrilik Boya
  4. Filli Boya Aqualux
  5. Dyo Hobilux Hobi
  6. The Flynn Fayans Boyası
  7. Isonem Shine Floor
  8. Cadence Hibrit Multisurface Boya
  9. Hamburger Lack-Profi
  10. Teknomarin Epoksi Boya
  11. Lausitzer Farbwerke

Banyolardaki Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

Evet. Banyo fayansı boyanabilir. Banyo fayanslarının boyanması, karoları söküp değiştirmekten çok daha hızlı bir kendin yap projesidir. Ayrıca, herhangi bir fayans atığı olmayacağından daha çevre dostudur.

Banyo karolarında A kalite bir yüzey elde etmek için tavsiyemiz yüzeye güçlü yapışan, renk pigmentleri bakımından zengin ve normalden daha kalın olan kaliteli bir fayans boyasına sahip olmanızdır. Böylece, uzun yıllar sürecek mükemmel bir yüzey elde edebilirsiniz. Banyo fayansları için neme ve günlük aşınmalara karşı direnç gösteren epoksi boya tülerini tercih edebilirsiniz.

Lateks boyalar, daha doğal ve az kokuya sahiptir. Ancak, küvet çevreleri ve duş yüzeyleri gibi sudan yoğun etkilenen alanlar söz konusu olduğunda, epoksi boyalar bir adım öne çıkıyor. Epoksi boyalar latekse göre daha sert ve dayanıklıdır. Doğal taş karolar içinse, akrilik lateks boyalar kullanabilirsiniz. Gördüğünüz gibi banyo fayansları söz konusu olduğunda, doğru boyayı seçmek son derece önemlidir.

Banyo Fayansı Nasıl Boyanır?

Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır konusu için kullanılan görselde, duş fayanslarının öncesi ve boyandıktan sonraki fotoğrafları var.

Banyolardaki Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır? – Kaynak

Banyo fayanslarını boyamaya karar verdiğinizde, karolar üzerinde yer alan desen ve çizgilerin de aynı renge dönüşeceğini hatırlatalım. Bezi deterjanlı suya daldırın ve banyo fayanslarını silin. Karolar üzerindeki kir ve küf lekelerini çıkardığınızdan emin olun. Ardından, ıslak bir bezle üst üste birkaç kez silerek yüzeyi deterjan veya sabundan tamamen arındırın. Fayansların kurumasını bekleyin. Yüzeye parmağınızla dokunarak fayansların kuruyup kurumadığını test edin.

Zımpara kağıdını hafifçe bastırarak -fayanları çizmeden- yüzeyi zımparalayın. Bemli biz bezle nazikçe ovarak yüzeyi zımpara tozundan arındırın. Boyama öncesi, boyanmayacak yapıları maskeleyin. Astar kutusundaki talimatlar doğrultusunda seramik karolara astar uygulayın. 5-6 saat kurumasını bekleyin. Astarladıktan sonra yüzeydeki kusurları gidermek amacıyla astarı çok nazikçe zımparalayın. Temiz, nemli bir bezle silin.

Fayansları, katlar arası 1 gün olacak şekilde 2 kat boyayın. Gerekli görülürse, üçüncü kat uygulanabilir. (Katlar arası bekleme süresi boyanın türüne göre değişebilir.)

Mutfaklardaki Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

Mutfak fayanslarınız eskimişse ya da modern dekorasyon zevkinize artık uymuyorsa, taze bir görünüm için işe onları boyamayla başlayın. Mutfak tezgazlarının arkasındaki fayanslar da -banyolarda olduğu gibi- suya mağruz kalan yüzeylerdir. Bu sebeple epoksi boyalar mutfak karolarında işe yarayacaktır.

Mutfak Fayansı Nasıl Boyanır?

Fayans hangi boya ile boyanır sorusu için kullanılan görselde, bakla desenli eski mutfak fayansları epoksi boyayla beyaza boyanarak yenilenmiş.

Fayans Hangi Boya ile Boyanır? – Kaynak

Projeye başlamadan evvel boya sıçramaması için tezgah, mutfak dolabı, eviye ve ankestre gibi boyanmayacak yapıları maskeleyerek koruma altına alın. Karoları ıslak bir bez ve deterjan ile temizleyin. Boyanın yüzeye daha iyi yapışması için ince bir zımpara kağıdıyla fayansları zımparalayın. Çıkan tozu nemli bezle silin ve yüzeyi 1 gün kadar kurumaya bırakın.

Fayansların kenarlarını kağıt bantla kaplayın. Hasarlı fayansları akrilik mastikle onarın. Ardından, Epoksi bir astarla yüzeyi astarlayın ve kuruyan astarı hafifçe zımparalayın. Artık, yüzey boyaya hazır. Seramik karolarınızı kaliteli bir lateks veya epoksi boyayı yüzeye uygulayın. Geniş alanları ruloyla, dar yerleri ise fırçayla 2 kat şeklinde eşit miktarda boyayın. Katlar arasında boya iyice kuruyuncaya kadar bekleyin. Yaklaşık 2-3 gün sonra, son rütuşları yapın.

Yer Fayansı Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

Zemindeki fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır? Cevabımız kesinlikle evet. Zemin yüzeyler, diğer alanlara nazaran daha fazla kullanılan; yani trafiğinin yoğun olduğu alanlardır. Bu da daha fazla leke ve can sıkıcı görüntü demektir.

Neyse ki boya, burada taze bir görünüm için en büyük kurtaracımızdır. Yer fayansı boyamanın tek dezavantajı, diğerlerinde olduğu gibi,  modası geçmiş zemin kaplamaları yenilemede kısa vadeli bir çözüm olmasıdır.

Yer Fayansları Nasıl Boyanır?

Görselde, ev sahibi yer fayanslarını boya rulosuyla beyaz renge boyuyor.

Zemindeki Fayans Boyanır mı Hangi boya ile Boyanır mı? – Kaynak

Yer fayanslarını yağ çözücüyle fırçalayın. Su ve süngerle silerek çözücüyü karolardan arındırın. Temizlik işleminin ardından, zemini kurumaya bırakın. Süpürgelik, duvar, geçiş profili ve benzeri yapıları maskeleyin.

Hasarlı karoları tespit edin ve onarın. Yer fayanslarını boyamada astar çok önemlidir. Fırça veya ruloyla epoksi ya da üretan bağlayıcı astar uygulayın ve kuruması bekleyin. Güvenlik için uygulama sırasında, maske kullanın ve ortamı havalandırın.

Boyayı güzelce karıştırın. Duvarla kesişen kenar fayanslarını fırçayla boyamaya başlayın. Geriye kalan karo zemini boyamada, daha verimli ve pratik olması için boya rulosu kullanın. Boyamayı odanın bir köşesinden başlayın ve kapıya doğru uygulamaya devam edin. İlk kat kuruduğunda, ikinci katı uygulayın. Suya ve lekelere karşı dayanıklığını artırmak için 2-3 kat dolgu macunu uygulayın. Bu, yıpranma ve aşınmaları önlemek için boyanın üstünde adeta şeffaf bir kabuk oluşturacaktır.

Fayans Boyamaya Yönelik İpuçları

Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır makalesi için kullanılan görselde, İstanbul boyacı ustası tarafından beyaza boyanmış banyo duvar fayansları var.

Fayans Boyanır mı Hangi Boya ile Boyanır?

  • Boyama işlemine geçmeden önce, fayansların temiz ve kuru olduğundan emin olun.

  • Banyo karolarını boyamak zahmetli bir süreçtir. Bu nedenle, uygulamayı birkaç yıl içinde tekrarlamamak için en kaliteli boyayı kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Fayansları su ve sabunla temizledikten sonra, hızlı kuruması adına kesinlikle havlu veya bez kullanmayın. İçeriğinde lif ve tüyler ıslak karoya yapışabilir. Bu, boyamayı zorlaştıracaktır.

  • Şart olmamakla birlikte, boyanın fayanslara iyice yapışmasını sağlamak için boya öncesi astar uygulamak en iyisidir.
  • Daha uzun ömürlü olması için duş gibi boyanın çok uzun süre dayanmayacağı küçük alanları yeni fayanslarla döşemek mantıklı olacaktır. Fayansların suya ve yoğun kullanıma maruz kalmadığı geniş alanları ise, boyayarak tasaarufa gidin.

  • Boyanmış fayanslarınızı temizliğinde sıvı bulaşık deterjanı, ılık su ve aşındırıcı olmayan yumuşak bez kullanın.
  • Fayansları boyadıktan sonra, kağıt bantları boya hala ıslakken çıkarın. Yoksa, boyayı bantla birlikte sökersiniz.
  • Su bazlı fayans boyaları kokusuzdur ancak ömrü kısadır ve çabuk soyulur.

Fayans Boyamanın Artıları ve Eksileri

Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır konusunda bu işin avantaj ve dezavantajlarını bilmeniz, karar verme aşamasında oldukça değerlidir. Bunu yapmak için birçok sebebiniz var. İşte, bunlardan birkaçı:

Rengi solmuşsa, eski görünüyorsa, üstlerinde temizlenmeyecek düzeyde kalıcı izler varsa ve çatlaklar oluşmuşsa seramik karoların boyanma zamanı gelmiş demektir. Belki de zevkinize daha iyi uyacak şekilde rengini değiştirmek istiyorsunuzdur.

Peki, fayans boyamanın eksileri neler? Bu işe yatkın olmalı ve boyama tekniklerini çok iyi bilmelisiniz. Profesyonel bir planlama, titiz bir çalışma ve sabır gerektirir. Aksi takdirde, tüm çalışma hüsranla sonuçlanabilir. Uygulama neredeyse 1 hafta kadar sürdüğünden uzun zaman alan bir iştir. Uyguladığınız boya da zamanla soyulabilir.

Fayanslarınızı Kendiniz mi Boyamalısınız Yoksa Bir Usta mı Çağırmalısınız?

Kendiniz yapmakla usta çağrrmak arasında ikilem yaşıyorsanız, aşağıda sıraladığımız 4 hususu göz önünde bulundurmanızda yarar var.

  1. Fayans boyamada beceri ve bilgi seviyeniz
  2. Projenizin zorluk derecesi
  3. Yeterli zamana sahip olma
  4. Ekonomik durumunuz

Kararsızsanız ve projeyi sorunsuz bitireceğiniz noktasında endişeleriniz varsa, bir uzman tutmanız lehinize olacaktır.

Fayans Boyanır mı İşte Örnekler

Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır sorusuna, “evet” demek için olarak Instagram ve diğer sitelerden derlediğimiz görselleri sizlerle paylaştık.

Fayans Boyanır mı SSS

Fayans Boyası Kaç Saatte Kurur?2022-08-28T14:34:33+03:00

Boyanın türüne, ortamın havalandırılmasına, sıcaklık ve neme göre boyanın kuruma süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak, tek kat fayans boyası yaklaşık 20-24 saatte kurur. Karo yüzeye ikinci katı uygulamadan önce en az 20 saat beklenmeli. Boyanın tamamen sertleşmesi süresi ise, yaklaşık 20 gündür.

En Dayanıklı Fayans Boyası Hangisidir?2022-08-28T14:10:14+03:00

Epoksi, fayansların kolay temizlenmesini ve dayanıklı olmasını sağlayan ve aşınmalara karşı dayanıklı bir karo boyasıdır. Alkid üretan da benzer şekilde dirençli bir boya türüdür.

En İyi Fayans Boyası Hangisi?2022-08-28T13:53:29+03:00

Mevcut her fayans boyası aslında iyidir. Bir ürün seçerken, beklentilerinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Fayansın döşendiği yere göre boya seçiminde bulunmanız son derece önemlidir. Örneğin, banyo gibi suyla sık sık temas eden fayans yüzeyleri için aşınmaya karşı yüksek dirençli boyalar kullanmalısınız.

Kendiniz Boyamak İstemiyor musunuz?

Fayas boyama uygulamasını yapacak vakit bulamıyor ve bu işte amatör iseniz, size bu konuda yardımcı olmaya hazırız. Gaziosmanpaşa, Beyoğlu ve İstanbul’un diğer ilçelerine sağladığımız ücretsiz keşif, profesyonel işçilik ve uygun fiyatlardan yararlanmak için bizimle şimdi iletişime geçin.

Gördüğünüz gibi, “Fayans boyanır mı hangi boya ile boyanır” sorusunun cevabı kocaman bir evettir. Özetle, işe planlı programlı başlayıp doğru boya ve uygulama yöntemleri kullanarak ve gerekli tedbirleri alarak kendin yap projenizin üstesinden başarıyla geleceğinize inanıyoruz. Umarız bu yazımız, fayanslarının boyanmasıyla ilgili aklınızdaki tüm soruları yanıtlamıştır.

Fayansları Değiştirmek mi Yoksa Boyamak mı?

Yazan |2023-11-04T20:57:42+03:0028 Ağustos 2022|Nasıl Yapılır?|3 Yorum

Yazar Hakkında :

Merhaba. Ben Funda. Boyaciyim.com sitesinin yazarıyım. Evinizi boyamaya mı karar verdiniz? O halde, lütfen yazılarıma kulak verin. Duvar boyası renkleri, kapı boyama, duvar kağıdı kaplama ve boya badana hakkında aradığınız tüm cevapları, sizlerle burada paylaşıyorum. İlçelere göre kaliteli İstanbul boyacı ustası bulmak ve boya badana önerileri için makalelerimi keşfedin. Evinize renk katın.

3 Yorum

  1. Ferit 13:28 de 24 Eylül 2022 - Yanıtla

    Bilgi için teşekkürler

  2. Mehmet 20:22 de 2 Ocak 2024 - Yanıtla

    Bilgi için teşekkürler. Yukarıdaki boyalardan en dayanıklı boya hangisidir. Sizin yaptığınız sıralama şeklinde gidebilir miyiz

    • Boyacıyım 20:34 de 2 Ocak 2024 - Yanıtla

      Sıralama rastgele olduğu için konuyu araştırmanızı öneririm.

Siz de fikrinizi belirtin

Go to Top