Eski bir mobilya ya da dolaba yeni bir kat boya, ahşabın görünümünü iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Ancak boyalar zamanla çatlar, kabarır veya üzerinde pütürlü bir örtü oluşur. Bu durumda akla gelen ilk soru; “Boya ahşaptan nasıl çıkarılır?” şeklinde olacaktır. Ahşap yapıları yeniden boyamanın en ideal yolu, mobilyaları eski yumuşaklığına getirmek ve çıplak ahşap bir yüzey ile işe başlamaktır. Böylece, çalışmak için temiz bir yüzeye sahip olursunuz. Ayrıca, evinizde kötü yapılmış bir boya badana işinden ötürü boya damlaması varsa, buna da yardımcı olacaktır.

Duvar boyasını ahşap yüzeylerden çıkarmak için birkaç yöntem var. Hangisini seçerseniz seçin, süreç aslında basittir. Biraz sabır ve titiz çalışmayla, ahşaptan boyayı nasıl çıkaracağınızı öğrenip eski mobilyalarınızı yaniden kazanabilirsiniz. Hemen hatırlatalım; bu yöntemler uzmanlık gerektirir. Boya çıkarma malzemelerini nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, sağlığınız ve güvenliğiniz için lütfen bir profesyonelden yardım isteyin.

Boya Ahşaptan Nasıl Çıkarılır?

Boya ahşaptan nasıl çıkarılır konusu için kullanılan mavi boyası dökülmüş eski ahşap bir oturak var.

Boya Ahşaptan Nasıl Çıkarılır?

Öncelikle, ne tür ahşapları boyadan kurtatacağımıza değinelim. Dış mekan ve iç mekan mobilyaları, kapılar, merdiven korkulukları, eski mobilyalar, pencere çerçeveleri, tahta ve parke döşememeleri, ankastre mobilyalar ve süpürgelikler doğru malzeme ve teknikleri kullandığınız sürece boyadan arındırabilirsiniz.

Boya ahşaptan nasıl çıkarılır sorusunun çeşitli yanıtları var. Kimyasal kullanımı, ısı uygulaması, zımparalama ya da toksik olmayan boya sökücüler gibi daha doğal yaklaşımlarla bu işi halledebilirsiniz. Boyayı çıkarmaya başlamadan önce, uygulamayı doğru şekilde yaptığınızdan emin olmak için kılavuzu adım adım takip edin.

  1. Ahşap Ürünün Boya Çıkarmaya Değer Olduğundan Emin Olun

    Bazı ahşaplar, özellikle de döşemeler aşırı derecede nemlenip çürümüş ve aşınmış olabilir. Bu sorunları tespit edip -mümkünse- giderdikten sonra boya çıkarma işlemine geçmelisiniz. Böylece, çalışmaya değip değmeyeceğini belirlemmiş olursunuz.

    Küf kokusu ve mantar oluşumu baş göstermişse, ahşapta kuru çürümeler meydana gelmiş demektir. Bu tür çürümeler hızlı yayılır ve ahşabı mahveder. Nemin ouştuğu yerlerde ise, ıslak çürüme olur. Tahta yüzeyde küçük çatlaklar ve hafif gevşeklik görürseniz, ilgili alanları doldurup zımparalayarak ortadan kaldırmalısınız. Ahşap tamamen bitmişse ve hiçbir tedavi yöntemi işe yaramıyorsa, bazen değiştirmek en iyi seçenek olabilir.

  2. Ahşap Boyasının Kurşun İçerip İçermediğini Öğrenin

    1978 öncesi, iç mekanlarda kurşunlu boyalar sıklıkla kullanılmaktaydı. Yani, eski ahşap yapılarınız kurşun içeren boyalarla boyanmış olabilir. Bu boyayı yüzeyden sökmeye başladığınızda, kurşun tozu açığa çıkabilir. Kurşun zehirli bir maddedir. Maruz kalındığında, özellikle hamile kadınların ve çocukların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

    Ahşaptaki boyanın kurşunlu olup olmadığından emin değilseniz, mutlaka kalifiye bir profesyonelden yardım almalısınız. Diğer yol ise, boyayı çıkarmadan veya kazımadan üstünü kurşunsuz ahşap boyasıyla kaplamaktır.

  3. Gerekli Teçhizat ve Koruyucu Ekipmanları Satın Alın

    İşi başarıyla tamamlamak için doğru araç gereçlere sahip olmanız çok önemli. Kimyasal boya sökücü, boya fırçaları, temizlik bezleri ve boyayı çıkarmak için kazıyıcı ve zımpara kağıdı edinin. Son olarak iş eldiveni, maske ve koruyucu gözlük gibi ekipmanlar satın alın.

  4. Kimyasal Boya Sökücü Uygulayın

    Uygulamadan önce ahşaba yakın alanları kağıt bant ve naylon bez ile kaplayarak koruyun. Boyayı kapı gibi dikey bir yüzeyden çıkarıyorsanız, macun kıvamında kimyasal bir boya sökücü kullanın. Böylece, hasara neden olmaz.

  5. Boya Kazıyıcı Kullanın

    Boya kazıyıcıyı, üreticinin talimatına uygun olarak, ahşaba zarar vermeden hafif bastırarak kullanın. İlk denemenizde, ulaşılması zor alanlardaki boyayı çıkarmadıysanız, bu bölgelere kimyasal boya sıyırıcıyla yeniden uygulama yapmanız gerekebilir.

  6. Ahşap Yüzeyi Silin ve Zımparalayın

    Yüzeyin silinip zımparalanması ahşabın kir ve kalıntılardan arındırılmasına yardımcı olacaktır. Temiz suyla ıslattığınız bir bez yardımıyla ahşap yüzeyi silin ve ardından, tüm yüzeyi zımparalayın. Zımparalama sonrası oluşan kalıntıları temizlemek için ahşabı nemli bir bezle tekrar silin.

Boyayı Ahşaptan Çıkarmak İçin Doğal Yöntemler

Boya ahşaptan nasıl çıkarılır sorusuna bir de doğal yöntemlerle cevap verelim. Isı, basınçlı yıkama ve sirke, kaç kat boya çıkarlması gerektiğine ve yüzeyin boyutuna bağlı olarak, birkaç seçenektir.

Isı Tabancası

Isı tabancısı boyanın çıkmasına yardımcı olabilir. Ancak yanlış kullanıldığında, yanmaya sebep olabilir. Isı tabancasını geniş bir hareket ile ileri geri hareket ettirin ve tek bir noktaya çok uzun süre tutmayın.

Sirke

Sirke, asidik özelliğiyle potansiyel bir boya sökücüdür. Az miktarda sirke ve iki katı kadar suyu az ısıtın. Pamuklu temiz bezi sirkeye batırıp ahşap yüzeye bastırın. 15 dakika bekledikten sonra boyayı kazımaya çalışın. İşe yaramıyorsa, sirkeyi ahşaba tekrar sürün ve 10 dakika kadar daha bekleyin.

Zımpara Kağıdı

Zımparalama boyayı aşındırabilen basit bir yöntemdir. İç alanlarda ahşap yapıyı zımparalarken toz parçacıklarını filtreleyen bir maske kullanın ve tozu almak için bir elektrikli süpürgeden faydalanın.

Not: Kurşunlu boyada kesinlikle zımpara kullanmayın. Çünkü kurşun tozu, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Basınçlı Yıkama

Bu metot, dış cephe gibi açık ve geniş ahşap yüzeylerdeki boyanın çıkarılmasında kullanılır. Ancak, basınçlı yıkamanın özellikle sert ahşap kaplamalara zarar verebileceğini unutmayın.

Görselde, boyası kazınmış eski bir ahşap masa ve boya fırçası var.

Boya Ahşaptan Nasıl Çıkarılır?

Boya ahşaptan nasıl çıkarılır sorusunun cevabını bulduğunuzu umuyoruz. Bu işte amatörseniz veya zamanınız yoksa, sağlığınızı ve güvenliğinizi tehlikeye atmamak için işi uzmanına bırakmanız en iyisi olacaktır. Ahşaptan boyayı çıkarma konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Bu konuda boyacı ustalarımıza güvenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşın.

Not: Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup bir uzmana danışmadan kesinlikle denemeyiniz.